Top

Waarom Koelpasta?

Waar wordt koelpasta gebruikt?
Koelpasta wordt gebruikt voor het koelen van de cental processing unit (CPU) van computers. Bij het loshalen van de koeler van de CPU, om bijvoorbeeld makkelijk de ventilator schoon te maken of om een andere koeler te plaatsen op de CPU, dan hoor je daartussen koelpasta te plaatsen. De CPU wordt bij gebruik erg warm, om de warmte af te voeren zit er altijd een koeler op de CPU en tussen de koeler en de CPU moet je dan dun de koelpasta smeren.

Verwijderen van de oude koelpasta
Voordat u de nieuwe koelpasta plaatst dient u eerst de oude koelpasta te verwijderen. Meestal lukt dit wel met een zachte doek of tissues. Eventueel kunt u het laastste restje nog met een licht bevochtigte tissue of wattenstaafje met alcohol schoonmaken, maar let er zeer goed op dat u geen elektronica bevochtigd, want elektronica en vocht gaan niet samen.

Plaatsen van de koelpasta
Als de CPU en het koelblok 100% vlak waren kon u ze rechtstreeks op elkaar plaatsen en was er geen koelpasta nodig. Echter, materialen zijn niet 100% vlak en hier komt de koelpasta dus van pas. Koelpasta is een enorm goede geleider, maar moet zo dun mogelijk worden opgesmeerd. Als je de koelpasta dik zou aanbrengen gaat de koelpasta juist als isolator werken, dus dat werkt averechts, dus hoe dunner hoe beter, maar wel zo dat de koeler en CPU met zo een groot mogelijk deel contact met elkaar maken. Vaak heeft men het over de rijstkorrel methode, dat wil zeggen dat u een hoeveelheid ter grootte van een rijstkorrel aanbrengt, dit is natuurlijk zeer algemeen en het verschilt per grootte van CPU en koeler, maar u kunt er wel een beetje uit opmaken dat het om zeer kleine hoeveelheden gaat die u nodig heeft.

Controleren juiste hoeveelheid aangebrachte koelpasta
Als u niet zeker van uw zaakt bent kunt u in eerste instantie een hoeveelheid aanbrengen ter grootte van een rijstkorrel en na een tijdje de koeler verwijderen om te zien of de koelpasta zich goed heeft verspreid tussen CPU en koeler. Als dit er goed uitziet kunt u alles verwijderen en nogmaals aanbrengen, dan weet u dat u goed zit en indien nodig vermeerderd of verminderd u de hoeveelheid en herhaalt de stappen hierboven tot het resultaat naar tevredenheid is.

Goed vastzetten van de koeler op de CPU
Let er goed op dat u CPU en koeler echt goed op elkaar klemt. Soms is het best lastig om de koeler goed vast te zetten, bijvoorbeeld met kunststof sluitingen in een printplaat. Neem hier toch goed de tijd voor en als u niet zeker bent haalt u eventueel alles gewoon weer los. Er mag geen speling tussen koeler en CPU mogelijk zijn. Indien er speling mogelijk is kunnen koelpasta en koeler niet goed functioneren. Er komt dan namelijk lucht tussen de koeler en de CPU en lucht is een prima isolator (denk maar aan uw dubbelglas), dus die zorgt dat er slecht warmte wordt afgegeven.